Laat het vuurwerkverbod maar komen
Laat het vuurwerkverbod maar komen

Annelijn de Gier
Columnist
De jaarwisseling ligt weer een paar dagen achter ons. Het is een nacht geweest waarvan het jaarlijkse ritueel zo onderhand knallen en knokken is geworden. En dat is niet iets om blij mee te zijn.
Op verschillende plekken in zowel de randstad als op het platteland hebben hulpverleners niet optimaal hun werk kunnen doen, maar zijn ze gestoord, bestookt en bevochten. Dit is iets waar we jaarlijks over klagen en waarover politici zich boos uitlaten op sociale media als het 1 januari is. De mensen die dat doen moeten zwaarder bestraft worden, zo wordt er geroepen. Maar als het puntje bij paaltje komt, gebeurt er niets.
Het zijn echter niet alleen hulpverleners die lastig gevallen worden, ook andere burgers hebben wel zo hun ervaringen en hun klachten. Zo kunnen fietsers en voetgangers niet veilig op weg, wanneer zij zich moeten verplaatsen. Zo is er iemand overleden die zijn hond uitliet, na mishandeling door jongeren. Waarom? De man liet zijn hond uit en sprak de jongeren aan op het feit dat zij vuurwerk naar de hond gooiden. En dit staat nog los van de horrorverwondingen die door de gebruikers van vuurwerk zelf ontstaan. Laten we het eenzijdige ongelukken noemen. Naast dat mensen zichzelf kunnen bezeren met het afsteken van vuurwerk, is het dus ook riskant voor de medemens. Je weet immers niet wat er allemaal verkeerd kan gaan met omstandigheden als sterke wind en regen. Dit vergroot de kans op ongelukken.
Gelukkig zijn er in verschillende gemeenten, zoals Den Haag, vuurwerkvrije zones aangewezen. Ook zijn er gemeenten, zoals Rotterdam, die zelf hun eigen vuurwerkshow organiseren, waardoor mensen verantwoord het schouwspel kunnen aanschouwen. In Rotterdam is er zelfs officieel een vuurwerkverbod, al wordt die niet gehandhaafd. Dit is mijns inziens deel van het probleem. Maar er worden in ieder geval stappen in de juiste richting gezet, en dat is positief.
Ook in de landelijke politiek is het particuliere vuurwerk aan banden leggen een onderwerp dat steeds hoger op de agenda lijkt te komen. Zo is het een standaardstelling in de kieswijzers. Daarnaast verwerken verschillende partijen een vuurwerkverbod of vergelijkbare instrumenten in hun verkiezingsprogramma. Mijn oproep is dan ook aan de Tweede Kamer of aan het kabinet om hierin door te pakken. Opvallend laat de partij van “Law and Order” hierop verstek gaan. Yesilgöz is niet voor een vuurwerkverbod, maar twittert op 1 januari steevast dat de nare schouwspelen niet kunnen en asociaal zijn. Van de (al zij het demissionair) minister van Justitie en Veiligheid, mogen de hulpverleners toch wel meer verwachten.
Het tijdelijke verbod in de coronacrisis en de relatieve rust die daarmee op straat was met het alternatief van verschillende gemeenten om kerkklokken te luiden, heeft laten zien dat er wat in zit. Ook de hiervoor genoemde alternatieven, zoals grote vuurwerkshows georganiseerd door gemeenten zelf, zijn een mooie oplossing. Laat het vuurwerkverbod op particulier vuurwerk alsjeblieft komen.